Włochy
Włochy są największym na świecie producentem wina. Trunek ten produkuje się i eksportuje stamtąd już od czasów greckich, kiedy dzisiejszą Italię nazywano po prostu Oenotria – krainą wina. Style win włoskich wyraźnie różnią się pomiędzy poszczególnymi regionami, z których każdy słynie z własnego rdzennego szczepu winorośli – jak choćby Sangiovese w Toskanii, Nebbiolo w Piemoncie czy sycylijskie Primitivo. Takie wina jak Chianti, Barolo, Amarone czy Brunello wyrażają charakter rodzimych szczepów, a gatunki te kojarzone są wyłącznie z Włochami. Najnowsze próby w Toskanii polegały na łączeniu rodzimego Sangiovese z bardziej międzynarodowymi gronami, takimi jak Cabernet Sauvignon, by produkować “superwina”, na które jest duży popyt pomimo ich relatywnie wysokich cen. Generalnie, standard win włoskich poprawia się z roku na rok, a winiarze udoskonalają zarówno winnice, jak i techniki swej produkcji.