Jesienne przysmaki - grzyby i wino

Jesienne przysmaki - grzyby i winoJesień to czas grzybobrania Rozpoczęła się kalendarzowa jesień. Coraz szybciej robi się ciemno, poranki są mgliste i chłodne. W ciągu dnia jest ciepło i sucho, ale da się zauważyć, że coś się w przyrodzie zmienia. I z całą pewnością jest to już najwyższa pora, by w lasach pokazały się grzyby.Sezon na grzyby już w zeszłym roku przesunął się w czasie i zaczął się późno, by trwać niemal do grudnia, dlatego i w tym roku cierpliwie czekamy na pierwsze podgrzybki, kozaki, prawdziwki i kurki. A wraz z ich pojawieniem się w kuchni - pojawi się nowa możliwość spra...


Włoska Puglia to nie tylko primitivo

Włoska Puglia to nie tylko primitivoWłoskie życie Włoskie południe, bo tam właśnie leży region Apulia (po włosku Puglia) słynie na świecie z ciepłego, nadmorskiego klimatu i zwyczajów mieszkańców, którzy w ciągu dnia, w upale robią sobie siestę. W południe zamykają sklepy, restauracje i biura i udają się na regenerującą drzemkę. Nie ma znaczenia, czy turyści są w tym czasie głodni, czy potrzebują jakichś usług - tradycja rzecz święta. Życie na ulicach zamiera i tylko gdzieniegdzie z podwórek słychać rozmowy mieszkańców, którzy już są na emeryturze i odpoczynek nie jest dla nich tak istotn...


Vinho verde - w oczekiwaniu na grilla

Vinho verde - w oczekiwaniu na grillaW średniowieczu, napojem królującym na stołach biesiadnych mieszczan i arystokracji było wino. Nie woda, która często była zanieczyszczona, miała nieciekawy zapach i smak, ale właśnie wino. Alkohol działał dezynfekująco i minimalizował ryzyko zakażenia chorobami przenoszonymi przez wodę, a smak wina był znacznie bardziej atrakcyjny dla podniebienia. Wodę pijano tam, gdzie dostęp do wina był utrudniony.Dziś mamy dostęp i do czystej, bezpiecznej wody i do doskonałego wina, ale są regiony świata, w których nadal gasi się pragnienie winem. Takim krajem jest mię...


Lato zamknięte w winach z Australii

Lato zamknięte w winach z AustraliiAustralia leży w całości na półkuli południowej i jest kontynentem otoczonym dwoma oceanami: Spokojnym i Indyjskim oraz Morzem Timor i Morzem Arafura. Dzięki takiemu położeniu Australia jest ogromnie różnorodna klimatycznie. Ma to bezpośredni wpływ na kształtowanie się rynku wina - Australijczycy mogą się cieszyć zarówno głębokimi smakami shirazów, jak i kruchością i aromatem rieslingów, czy chardonnay.Pory roku Lato w Australii przypada na zupełnie inny czas, niż w Polsce. Od grudnia do lutego średnie temperatury w całym kraju oscylują wokół 30 stopni. ...


Wina z Argentyny - wyścig w górach

Wina z Argentyny - wyścig w górach Winiarstwo w Argentynie Winiarstwo argentyńskie swój początek ma w wieku XVI, kiedy hiszpańscy kolonizatorzy przywieźli na te ziemie pierwsze krzewy winorośli. Ponieważ wino to nieodłączna część liturgii - mnisi dołożyli wszelkich starań, by założyć i utrzymać winnice w Argentynie. Udało się to i dzisiaj Argentyna to jedna z największych potęg winiarskich świata.Trudny klimatKlimat i warunki glebowe Argentyny na pierwszy rzut oka nie sprzyjają hodowli winogron. Klimat jest bardzo ciepły i suchy. Opady występują stosunkowo rzadko, ale jest coś, co po...


Rdzenne i endemiczne szczepy Portugalii

Rdzenne i endemiczne szczepy PortugaliiPortugalia to piękny kraj, kojarzony z wyjątkowymi zabytkami architektury, słonecznymi plażami i świetnym winem. Porto, Madera - to legendy winiarstwa, ale Portugalia skrywa w swoich winnicach mniej znane skarby narodowe - endemiczne szczepy winogron. Endemiczne, czy rdzenne? Wyjaśnijmy sobie najpierw na czym polega różnica pomiędzy szczepami endemicznymi a rdzennymi. Szczepy rdzenne, to te, które były uprawiane w konkretnym regionie od tak dawna, że czasem trudno jest określić ich pochodzenie. W Portugalii szczepami takimi jest np. Tinta Roriz,...


Wyświetlono 1 do 6 z 27 (5stron)