Vinho verde - zielony skarb Portugalii

Vinho verde - zielony skarb PortugaliiJak czytać nazwę?Vinho verde, znaczy dosłownie wino zielone. Czyta się to niemal tak, jak się pisze. Jedni zmiękczają vinho do “winiu”, inni wymawiają verde, jako “werd” lub “werdże”. Na szczęście każda z tych opcji będzie doskonale rozumiana zarówno w Polsce, jak i w Portugalii, bo nie ma drugiego takiego wina, jak vinho verde.Zielono w kieliszku?Verde, czyli zielone oznacza w tym przypadku charakter wina - nie jego kolor. To niedojrzałe, młodziutkie i lekkie wino, które powstaje na północy Portugalii, w regionie Minho. Sąsiedztwo Oceanu Atlantyckiego pow...


Primitivo - dlaczego tak je lubimy?

Primitivo - dlaczego tak je lubimy?Przyglądając się półkom w sklepie z winami nie sposób nie zauważyć potężnych butelek, które samym swoim wyglądem obiecują coś wyjątkowego. Tej zapowiedzi nieco przeczy napis Primitivo dumnie podkreślony na ich etykiecie, ale niech nas to nie zwodzi. To nazwa szczepu winnego, a pochodzi ona od jego bardzo wczesnego dojrzewania i nie ma nic wspólnego z prymitywnością.Oprócz okazałego wyglądu butelki, primitivo ma kilka charakterystycznych cech, za które można je pokochać. Jest gęste, intensywne, pełne. Ma sporo cukru resztkowego, co pozbawia je wyraźnej kwasowo...


Zaproś wino na grilla!

Zaproś wino na grilla!Słońce coraz odważniej wygląda zza chmur, a to oznacza, że czas rozdmuchać grilla. Zanim ten nabierze temperatury - zastanówmy się co takiego zjemy i wypijemy podczas tradycyjnego polskiego garden party.          Najczęściej na grillu lądują mięsa marynowane i kiełbasy. Zdarza się, że trafia na niego cukinia, papryka, czy pieczarki. To dość duży rozstrzał smaków, dlatego spieszymy z pomocą w dobraniu do grillowanych specjałów odpowiedniego trunku.   Wino - doskonały dodatek do grillaPierwszą rzeczą, jaka do ...


Wybieramy wino - korek, czy zakrętka?

Wybieramy wino - korek, czy zakrętka?Wybierając z półki sklepowej butelkę wina kierujemy się kilkoma kryteriami. Jednym z nich jest to, czym wino jest zamknięte. Czy skłaniamy się bardziej do zamknięcia korkowego, czy też do zakrętek? A może jedno z tych zamknięć zupełnie dyskwalifikuje butelkę wina w oczach konsumentów?Zacznijmy od początku. Chwytając butelkę z zakrętką - widzimy, jak wino jest zamknięte. Możemy obejrzeć stan zakrętki, sprawdzić wgięcia, szczelność i przyleganie zakrętki do szyjki butelki. Gdy nasz wybór padnie na wino zakorkowane - musimy się liczyć z elementem hazardu przy ...


Filoksera. Jak rozwój transportu morskiego niemal zniszczył uprawę winorośli właściwej.

Filoksera. Jak rozwój transportu morskiego niemal zniszczył uprawę winorośli właściwej.Moment zarażenia jest niewidoczny gołym okiem. Początkowo choroba nie daje żadnych objawów, potem następuje łagodne osłabienie. Po kilkudziesięciu miesiącach nawet laik stwierdzi, że jest źle. Po 6 latach następuje nieunikniona śmierć. Nauka do dziś nie zna skutecznego lekarstwa, a sam patogen występuje w setkach odmian genetycznych (w samej Australii zidentyfikowano ich ponad 100!), co dodatkowo utrudnia poszukiwania remedium. Powyższy opis to nie czarny scenariusz kolejnej epidemii, ale autentyczny opis za...


Wina z Cypru

Wina z CypruHistoria produkcji wina na tej urokliwej wyspie sięga kilka tysięcy lat wstecz, pierwsze potwierdzone nasadzenia miały miejsce przed początkiem naszej ery. Cypryjczycy, podobnie jak Gruzini i kilka innych narodów, chętnie przypisują sobie niewątpliwą zasługę, jaką było wymyślenie i opracowanie metod produkcji wina. Niezależnie od tego, komu ta zasługa faktycznie przypada, Cypr jest i tak dla enologa wyjątkowy. Jak w każdym niemal odizolowanym pod względem geograficznym miejscu z długą tradycją uprawy winorośli, także na Cyprze znajdziemy wiele lokalnych czy wręcz endemicznych odmia...

Wyświetlono 1 do 6 z 10 (2stron)