Pinot noir - wino trudne i piękne.


  •   2022-10-13


Pinot noir - wino trudne i piękne



Delikatny i trudny


Pinot noir to czerwony szczep winorośl, a także tworzone z niego wina odmianowe. Pochodzi z Francji, z regionu Burgundii, i zawdzięcza swoje początki klasztorom cystersów, w których wykorzystywano wino pinot noir w obrzędach liturgicznych. Dzięki mnichom, uprawy winorośli szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie, choć nie w każdym regionie dawały tak samo dobre plony.


Pinot noir jest delikatnym i kapryśnym szczepem. Ma cieniutką skórkę, która powoduje, że jest podatny na choroby. Nie lubi wysokich temperatur, lecz potrzebuje dobrego nasłonecznienia, bardzo wcześnie kwitnie i owocuje. Przez to jest narażony na wiosenne przymrozki, a z kolei długie dojrzewanie na krzewie sprawia, że w gronach pojawia się zbyt dużo cukru. W efekcie wino z przejrzałych gron jest słodkie, bez wystarczającej dla równowagi smaku kwasowości, lub ma zbyt wysoką zawartość alkoholu,  co przy kruchości win z pinot noir jest cechą niepożądaną.



 

Pinot noir na mapie

 

Pinot noir jest winogronem uprawianym na całym świecie, lecz szczególnie dobrze odnajduje się w kilku chłodniejszych miejscach na świecie. We wspomnianej już Burgundii powstają najsłynniejsze i najbardziej znanei długowieczne pinoty. Potencjał najlepszych sięga co najmniej 15-20 lat, i raczyć się mogą nimi tylko nieliczni miłośnicy szczepu. By osiągnąć tak wysoki poziom wina, trzeba mocno ograniczyć wydajność krzewów, a tym samym ilość wytworzonych win.


W sąsiednim regionie, w Dolinie Loary można spotkać mniej legendarne, lecz równie ciekawe butelki wina z pinot noir. La Petite Perriere to młode, pełne owoców i idealne do łączenia z potrawami wino. Ma charakterystyczny dla tego szczepu jasny, rubinowy, delikatnykolor. W aromacie zachwyca bogatymi aromatami czerwonych i czarnych owoców leśnych, a w smaku zapewnia doskonałą równowagę, oraz odświeżający posmak o nucie dojrzałej wiśni. 


Kolejne ogromne połacie pinot noir dojrzewają w Szampanii. Jest to jeden z trzech podstawowych szczepów wykorzystywanych do produkcji szampana - oprócz chardonnay i meunier. Mimo ciemnych skórek wino produkowane w tym regionie z pinot noir jest najczęściej białe. Tajemnicą jest usunięcie skórek z procesu winifikacji, tak, by barwniki w nich zawarte nie przedostały się do wina. Wina takie oznacza się jako blanc de noir.


Wina musujące tworzone ze pinot noir można spotkać również w innych regionach świata. Wielka Brytania, której mieszkańcy kochają “bąbelki”, może się pochwalić Chalklands, który jest doskonałym przykładem na to, że ta odmiana winorośli daje świetne rezultaty na kredowym terroir hrabstwa Kent. Złocisty kolor tego wina, jego aromat karmelizowanej gruszki i świeży, elegancki smak pełen akcentów cytrusów sprawia, że śmiało możemy podać go do stołu zamiast szampana. A przy okazji poznać prawie zupełnie nieznane oblicze pinot noir.


Ciekawostką jest, że z pinot noir dość rzadko robi się również wina różowe. W Alzacji zaś jest to jedyne winogrono dające wina w kolorze innym niż biel. Najczęściej jednak spotkać można wina czerwone z tego szczepu, a jego nasadzenia powstają w coraz ciekawszych miejscach, m.in. także w Polsce.


 

Nie tylko Europa

 

Pinot noir pochodzi ze starego kontynentu, lecz odnalazł także kilka dobrych dla siebie miejsc poza Europą. Bardzo dobre pinoty pochodzą z Nowej Zelandii, Australii, RPA i Chile, zaś szczególną rolę w dziejach pinota na innych kontynentach odegrała Kalifornia, dziś wspierana przez Oregon.


Nowozelandzkie pinoty, podobnie jak tamtejsze sauvignon blanc, szybko i nieustająco zdobywają serca i podniebienia miłośników wina. Kupując dojrzałe, gotowe do picia (Anchorage Family Estate), możemy się spodziewać głębokiego, rubinowego koloru, pełnego owocowego smaku, nut ziołowych, i długiego finiszu. To wino doskonałe do łączenia z delikatniejszą dziczyzną, daniami z kaczki, lubi pieczonymi żeberkami. 


Gdy jednak zdecydujemy się na zakup wina z potencjałem do 10 lat (Dog Point), po jego otwarciu przed upływem tego czasu musimy być gotowi na energiczne i chropowate wino, które najlepsze lata jeszcze ma przed sobą. Jest to jednak fantastyczny pomysł na prezent i uczczenie czegoś, co za 10 lat będzie dla nas ważne, a wcześniejsza dekantacja pomoże mu pokazać jego najlepszą w tym momencie formę.



 

Bezdroża

 

Kalifornia, oprócz idealnego dla pinota klimatu ma też tą zaletę, że leży w Stanach Zjednoczonych, a ten kraj ma ogromną siłę kreowania mód i zwyczajów. Gdy w roku 2004 na ekrany kin wchodził film w reżyserii Alexandra Payne “Bezdroża” nikt nie przypuszczał, że stanie się przełomem właśnie w winiarstwie. Film ten opowiadał o życiowych rozterkach dwóch znajomych, z których jeden był zagorzałym miłośnikiem wina, a szczególnie pinot noir. Opowiadał o winie, jak o pięknej kobiecie i to wystarczyło, by do dzisiaj wiele osób miało obraz tej odmiany jako najszlachetniejszej spośród wszystkich na świecie. 



Uniwersalne przez różnorodność

 

Pinot noir jest bardzo wszechstronnym i plastycznym winogronem. W zależności od gleby i klimatu w jakim dojrzewał, od sposobu winifikacji i od wieku wina, w każdej butelce znajdziemy coś innego. Jednej rzeczy możemy być jednak pewni - pinot zawsze będzie winem szlachetnym. Nie jest łatwo go uprawiać, chronić przed chorobami, pilnować poziomu cukru i odpowiedniej wydajności krzewów. Każdy, kto nie traktuje go z należytym szacunkiem i troską, nie stworzy z niego wina dobrego. A tylko takie mają szansę trafić do serc miłośników wina i na półki sklepowe.



Przeczytaj także pozostałe wpisy z naszego bloga:

TYPY WIN MUSUJĄCYCH: METODA TRADYCYJNA I METODA CHARMATA

WADY I CHOROBY WINA - CZĘŚĆ I

FENOMEN DOLINY NAPA SKĄD POCHODZĄ NAJLEPSZE WINA W KALIFORNI?

JAK WYBRAĆ WINO NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA?

WINA Z CYPRU

FILOKSERA. JAK ROZWÓJ TRANSPORTU MORSKIEGO NIEMAL ZNISZCZYŁ UPRAWĘ WINOROŚLI WŁAŚCIWEJ.

WYBIERAMY WINO - KOREK, CZY ZAKRĘTKA?

ZAPROŚ WINO NA GRILLA!

VINHO VERDE - ZIELONY SKARB PORTUGALII

WINO RÓŻOWE W LETNIEJ KUCHNI 

PROSECCO I TRUSKAWKI

RÓŻNE OBLICZA SAUVIGNON BLANC



Zapraszamy również do naszego branżowego słownika winiarskiego, który cały czas jest rozbudowywany. LINK