Różne oblicza Sauvignon blanc


  •   2022-09-15


Różne oblicza Sauvignon blanc 



Korzenie

 

Sauvignon blanc to szczep winogron, z którego powstają białe wina o charakterystycznym, intensywnym aromacie. Jest on na ustach miłośników wina nie tylko ze względu na charakterystyczny zapach, ale także na zmiany, jakie przez kilka ostatnich lat przeszły wina z niego produkowane.

Sauvignon blanc pochodzi z Francji, z Bordeaux i z Doliny Loary. Jego pierwszą obecność odnotowano w historii regionu już w XVIII w. 

Dolina Loary z jej surowszym klimatem słynie z sauvignon blanc powstającego w apelacjach Sancerre i Pouilly-Fumé. Mało żyzna gleba, bogata w krzemień i żwir sprawiła, że wina są mocno kwasowe, mineralne i rześkie, a ich aromaty można zaliczyć do “zielonych”, czyli ziół, traw, szparagów i     agrestu.

Nieco cieplejszy region - Bordeaux daje podobne w aromacie wina, choć coraz częściej pochodzące z niego butelki zawierają wino wcześniej leżakowane w dębie i bogatsze o maślane nuty beczkowe.

W innych regionach Francji również uprawia się ten szczególny szczep. Powstają z niego np. tak udane eksperymenty, jak wina organiczne - pozbawione jakichkolwiek chemicznych dodatków podczas uprawy, za to z wybitnymi aromatami, uzyskanymi dzięki dojrzewaniu w beczkach na osadzie. Przykład pochodzący z apelacji IGP Cotes du Lot to 100% Sauvignon Blanc z Domaine de Bonaguil.  

W Europie odnajdziemy sauvignon blanc w niemal każdym kraju, który zajmuje się uprawą winogron. Nawet Polska ma już swoje nasadzenia, choć stworzenie wybitnych win z tego szczepu  jeszcze przed naszymi winiarzami.


 

Podróż przez Ocean

 

Sauvignon blanc jest szczepem dość łatwym w uprawie. Dzięki temu spotykany jest na całym świecie. Niestety, nie wszędzie udaje się z niego zrobić tak samo dobre wina. Nadprodukcja owoców i popularność wina ze szczepu sauvignon blanc spowodowała zalew rynku przez “nieciekawe” wina. Na szczęście równie dużo jest tych dobrych butelek. Szczególnie z Nowej Zelandii i Australii, RPA oraz z USA.


Na bardzo żyznych glebach Nowej Zelandii sauvignon blanc nie od razu przyniosło spodziewany plon, ale tamtejsi winogrodnicy bardzo szybko nauczyli się uprawiać ten szczep w swoim klimacie. Silne promieniowanie słońca przy stosunkowo niskich temperaturach to warunki, w których dojrzewające sauvignon blanc daje wina o zapierających dech w piersiach aromatach marakui, dojrzałego agrestu, cytrusów i innych owoców tropikalnych. Przy zachowaniu wysokiej kwasowości - wina te, to najlepsze, co można wypić podczas upałów. Jest to również miła odmiana po winach ze szczepu sauvignon blanc, których charakterystycznym i obligatoryjnym aromatem jeszcze do niedawna był “aromat” kociej kuwety. Dziś już wiadomo, że ta nuta zapachowa to błąd wynikający z winifikacji nie do końca dojrzałych winogron.


Najsłynniejszym regionem winiarskim w Nowej Zelandii jest Marlborough. Większość powstających tu białych win z sauvignon blanc nadaje się do wypicia natychmiast, jako młode i świeże. Ale trafiają się też wina, które spędziwszy w beczce 18 miesięcy - mogą dojrzewać w butelce nawet do 5 lat. Spodziewać się po nich można intensownych, owocowym aromatów uzupełnionych kremową, beczkową nutą.


Równie znanym regionem winiarskim Nowej Zelandii jest Hawke’s Bay, a kwintesencją tego, jak tamtejsi winiarze nauczyli się balansować pomiędzy niską temperaturą fermentacji, a ochroną wina przed utlenianiem jest wino Te Mata Estate Sauvignon Blanc. Jego aromat to eksplozja dojrzałych owoców - ananasa, limonki, marakui, gujawy. W smaku, oprócz świeżości i elegancji wyczujemy soczystą brzoskwinię. To wino, które dostarcza miłośnikom wina wyjątkowych wrażeń.


Pisząc o sauvignon blanc warto też wspomnieć, że coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych jego wersja musująca. To przysparza mu jeszcze więcej miłośników. Nareszcie nie trzeba rezygnować z ulubionego szczepu podczas szczególnych okazji, które wymagają “bąbelków”. 


 

To się nigdy nie znudzi

 

To, że szczep sauvignon blanc podbił cały świat powoduje, że mamy na rynku różnorodność win z tego szczepu. Poczynając od win przemysłowych, poprawnych i nadających się do codziennej konsumpcji po wina wielkie. Dzięki temu, że winiarze śledzą trendy na rynku i reagują na nie - jest szansa, że sauvignon blanc nie znudzi się konsumentom i zostaniemy jeszcze nieraz zaskoczeni. Tym bardziej, że Francja planuje zawalczyć o rynek miłośników sauvignon blanc. 

Po aromacie kociej kuwety, jaki serwowano kiedyś fanom sauvignon blanc, przez marakuję i agrest - ciekawe dokąd teraz zmierzamy?

 

 



Przeczytaj także pozostałe wpisy z naszego bloga:

TYPY WIN MUSUJĄCYCH: METODA TRADYCYJNA I METODA CHARMATA

WADY I CHOROBY WINA - CZĘŚĆ I

FENOMEN DOLINY NAPA SKĄD POCHODZĄ NAJLEPSZE WINA W KALIFORNI?

JAK WYBRAĆ WINO NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA?

WINA Z CYPRU

FILOKSERA. JAK ROZWÓJ TRANSPORTU MORSKIEGO NIEMAL ZNISZCZYŁ UPRAWĘ WINOROŚLI WŁAŚCIWEJ.

WYBIERAMY WINO - KOREK, CZY ZAKRĘTKA?

ZAPROŚ WINO NA GRILLA!

VINHO VERDE - ZIELONY SKARB PORTUGALII

WINO RÓŻOWE W LETNIEJ KUCHNI 

PROSECCO I TRUSKAWKI




Zapraszamy również do naszego branżowego słownika winiarskiego, który cały czas jest rozbudowywany. LINK