Wine Express - Wina z Argentyny - Sklep z Winami

Wina pochodzące z Argentyny wciąż zdobywają nowych miłośników. Większość winorośli uprawiana jest w stanie Mendoza, u podnóża samych Andów, gdzie winnice nawadniane są rzekami zasilanymi przez topniejące śniegi.

 W naszym sklepie znajdziesz przede wszystkim wina produkowane z owoców pochodzących z upraw na dużych wysokościach w regionie Salta – uważamy, że to najbardziej interesujący teren w Argentynie.

Długa tradycja win argentyńskich

Po raz pierwszy latorośl winna została przywieziona do Argentyny jeszcze przed 1577 rokiem, kiedy podczas kolonizacji Ameryki Południowej Juan Cidron, katolicki ksiądz, założył pierwszą winnicę - Santiago del Estero. Kolejne stulecia przyniosły głównie rozwój winnic zakładanych przez Jezuitów, a prawdziwa winiarska rewolucja miała miejsce około 1870 roku. Wtedy to lokalni mieszkańcy i imigranci zaczęli sprowadzać odmiany z Chile i Europy.

W XXI wieku uprawy winorośli zajmują tu 202 000 ha, a 90% produkcji winnej przeznaczone jest na spożycie krajowe. Według statystyk w 2010 roku Argentyńczycy wypili ok. 9,8 mln hl wina, co daje aż 23,5 l na osobę!

Regiony winiarskie w Argentynie

Głównym regionem produkcji win w Argentynie jest Mendoza, gdzie skupione jest ok. 75% całego rynku. Stąd pochodzą najlepsze wina z odmian Cabernet Sauvignon oraz Chardonnay. Drugim w kolejności jest San Juan, stolica szczepów Syrah i Bonarda. Na pozostałych miejscach plasują się:

  • La Rioja,
  • Patagonia,
  • Salta,
  • Catamarca,
  • Tucuman.

 Wszystkie te uprawy są prowadzone na dużej wysokości, co oprócz ciekawego terroir ma jeszcze jedną zaletę – suche warunki wysokogórskie w naturalny sposób chronią winorośl przed chorobami. Dzięki temu nie ma potrzeby stosowania sztucznych środków ochrony roślin, a co za tym idzie – wina argentyńskie są często bardziej ekologiczne od tych pochodzących z bardziej nizinnych krajów winiarskich.

Jak smakuje wino z Argentyny?

Największą dumą i swoistą wizytówką Argentyny są przede wszystkim dwa szczepy:

  • Malbec, z którego produkuje się wino czerwone,
  • Torrontes, używany do produkcji win białych.

Gatunkowo Malbec jest szczepem pochodzącym z południowej części Francji, choć także w Argentynie znalazł idealne warunki, by rosnąć i rozwijać własny, charakterystyczny styl. Aż 75% światowej produkcji win z odmiany Malbec pochodzi właśnie z tego kraju. Najlepsze wina mogą zachwycać różnorodnymi aromatami – w zależności od rocznika, jakości i kontaktu z dębową beczką. Będą to soczyste malinowe trunki, aż po jagodowe i o nucie słodkiego tytoniu. Malbec uprawia się przede wszystkim w Mendozie i Salcie.

Szczep Torrontes - produkuje się z niego przede wszystkim wina wytrawne z aromatami cytrusowymi (grejpfrut, skórka cytrynowa) i półwytrawne, w których rozpoznać można aromaty brzoskwini i gujawy. Uprawa Torrontes skupia się wokół Salty, Catamarki oraz La Rioja.

Bardzo ciekawe efekty smakowe przynosi także mniej znany na świecie szczep Bonarda, pochodzący z Włoch. W warunkach argentyńskich cechuje się aromatami czarnej porzeczki, lukrecji i suszonych ziół. Lokalnie jest bardzo popularny, co czyni go drugą najczęściej uprawianą odmianą winorośli w Argentynie. Najwięcej win wyprodukowanych z Bonarda pochodzi z La Rioja i Mendozy. W Kalifornii ten szczep znany jest również jako Charbono.

Argentyńskie wina przypadną do gustu zarówno okazjonalnym smakoszom, jak i ludziom obytym z winną kulturą. Nie czekaj na specjalną okazję – przyszykuj kieliszki i zamów butelkę dla siebie już dziś.

Sprawdź wina argentyńskie w naszym sklepie.