Wine Express - Wina z Australii - Sklep z Winami

Zarówno konsumenci, jak i sommelierzy oraz kiperzy są zgodni, że w ciągu ostatnich 30 lat Australia urosła do miana giganta rynku winiarskiego. Alkohole pochodzące z tego kontynentu są niezwykle różnorodne dzięki ogromnemu zróżnicowaniu stref klimatycznych. Produkowane tu wina jednoszczepowe w pełni oddają charakter owoców winorośli oraz niuanse pochodzące z gleby i specyficznego nasłonecznienia.

Od czego zacząć? Czego spróbować na początek? Jakie roczniki są najlepsze?

Charakterystyczne smaki Australii

Australia znana jest właśnie ze wspomnianych win jednoszczepowych. Specjalne warunki glebowe i klimatyczne decydują o wyjątkowym terroir, czyli cechach środowiska, definiujących indywidualny styl danego wina. Tak naprawdę w przypadku win australijskich można powiedzieć, że ich rocznik jest drugorzędną kwestią.

Najpopularniejszymi odmianami winorośli w Australii są Chardonnay oraz Shiraz, a Australijski Shiraz stał się swego rodzaju marką rozpoznawalną na całym świecie. Choć produkcja win skupia się przede wszystkim wokół wielkich koncernów (np. Pernod Ricards, właściciela marki Jacob’s Creek), nam udało się nawiązać współpracę z tradycyjnymi i rodzinnymi winnicami. Wśród nich najbardziej cenione są Bleasdale – druga najstarsza rodzinna winnica w Australii – oraz Pikes z Clare Valley, słynąca z bezkonkurencyjnych Rieslingów. W ofercie znajdziesz także wina Pike & Joyce z Adelaide.

Skąd pochodzą nasze wina?

Wina dostępne w naszym sklepie pochodzą z Australii Południowej, głównie z chłodnych okolic Adelaide Hills, Polish Hill River w Clare Valley oraz z Langhorne Creek. Każdy z tych regionów oferuje wspaniałe warunki do uprawy winorośli. Charakteryzują się wyjątkowym klimatem, dużym nasłonecznieniem oraz specyficzną amplitudą temperatur, dzięki czemu wina cechuje bogaty i złożony bukiet aromatyczny.

Smak win z Adelaide Hills jest efektem stosunkowo dużych wysokości uprawy, zmieniających się pór roku oraz poświęceniu i pasji winiarzy. Pierwsze winorośle zostały tu posadzone już w drugiej połowie XIX wieku, lecz prawdziwa rewolucja przypada na lata 30. XX wieku.

Pagórkowaty teren tworzy różne mezoklimaty, z wieloma dolinami i zboczami. Adelaide Hills nadaje się doskonale – ze względu na niskie średnie roczne temperatury – dla winogron wcześnie dojrzewających, takich jak Pinot Noir czy Grüner Veltliner. Adelaide słynie z Chardonnay o charakterystyce typowej dla win z chłodnego klimatu.

Langhorne Creek charakteryzuje się chłodnym morskim klimatem ze średnią temperaturą w styczniu wynoszącą ok. 20°C. Żyzne gleby usytuowane są w okolicy jeziora Alexandrina, słodkowodnego zbiornika o powierzchni 600 km2. Tutejsze wiatry przynoszą zimne powietrze prosto znad Antarktydy i Oceanu Południowego, co znacznie ochładza klimat.

Polish Hill River jest osadą położoną w okolicy miasta Adelaide w regionie Clare Valley. Doskonałe gleby – czerwona oraz brunatna – dostarczają odpowiednich składników odżywczych, a chłodny klimat wspiera rozwój winorośli dających wina świetnie odzwierciedlające to charakterystyczne terroir.

Inne znane regiony winiarskie w Australii znajdują się m.in. w Dolinie Barossy, Nowej Południowej Walii, Tasmanii, Wiktorii oraz Australii Zachodniej.

Jeśli chcesz spróbować nowych i wyjątkowych smaków, które zostały docenione na całym świecie, już dziś zamów butelkę lub dwie. Na pewno zakochasz się w złożonym bukiecie aromatów, dzięki którym przeniesiesz się do egzotycznych regionów Australii.

Sprawdź wina z Australii w naszym sklepie.