Wine Express - Wina z Austrii - Sklep z Winami

Od kilku dekad popularność win produkowanych w Austrii stale rośnie. Wysokie standardy jakości, a także liczne inwestycje w nowe technologie wytyczyły drogę do sukcesu w branży winiarskiej. Zrównoważone rolnictwo jest jedną z podstaw sukcesu i wydajnego funkcjonowania winnic.

Jak smakuje wino z Austrii?

Wśród austriackich win wyróżnia się trzy podstawowe kategorie jakościowe:

  • wina stołowe (Tafelwein lub Landwein),
  • wina jakościowe (Qualitätswein),
  • wina jakościowe z predykatem (Prädikatswein).

Pierwsza kategoria skupia się na najprostszej grupie win oraz winach, które muszą pochodzić z jednego z trzech regionów: Weinland, Steierland lub Bergland. Pozostałe dwie kategorie podlegają podwójnej kontroli jakości.

Rynek winiarski w Austrii opiera się na kilku podstawowych szczepach . Do białych należą gatunki takie jak Gruner Veltliner, Muskateller, Muller-Thurgau (w innych krajach znane jako Riesling Sylvaner) oraz Riesling. Do najpopularniejszych szczepów czerwonych należą Blaufrankisch, Blauburgunder (Pinot Noir), St. Laurent i Zweigelt.

Gruner Veltliner to zdecydowanie najważniejsza austriacka odmiana. Składa się na cały spektrum smaków – od lekkich, pieprznych i cytrusowych, aż po bogatsze wina klasy Reserve z aromatami owoców tropikalnych, często starzone w beczkach.

Szczep Zweigelt służy do produkcji lekkiego czerwonego wina, z wyraźnymi aromatami wiśni oraz delikatną, ziołową i wytrawną nutą na finiszu. Różowe mają zaś bardziej owocowy charakter.

Popularność zdobywa także Blaufrankisch – pikantne i średnio masywne czerwone wina, z nutami czerwonych leśnych owoców jagodowych i wyrazistymi taninami.

Regiony winne w Austrii

Wina austriackie są produkowane głównie w okolicy wschodniej granicy kraju. Na terenach liczących sobie 45 900 ha największa produkcja ma miejsce w Niederösterreich (Dolna Austria), która przekracza połowę produkcji krajowej. To właśnie tam spróbować można wspaniałego Gruner Veltinera, Blauer Portugiesera oraz Rieslinga.

Na drugim miejscu znajduje się Burgenland, region położony przy granicy węgierskiej. Charakteryzuje się świetnymi Blaufrankischami oraz Zweigeltami. Trzecia jest Styria (Steiermark), która skupia się na uprawie i produkcji szczepów win białych, wśród których warto wspomnieć o Pinot Blanc, Sauvignon Blanc i Muller-Thurgau.

Skąd pochodzą oferowane przez nas wina?

Wina w naszym sklepie pochodzą z Burgenlandu, a dokładniej z okolic miejscowości zwanej Andau, która znajduje się na wschodnim wybrzeżu Jeziora Nezyderskiego. Andau znane jest także jako biegun ciepła cieplny biegun w Austrii. To najcieplejsza gmina, w której znajduje się mineralna żwirowa gleba. Duże nasłonecznienie sprawia, że wina produkowane w tym regionie są dojrzałe i pełne, a także skoncentrowane i eleganckie.

Znajduje się tam winnica Scheiblhofer, która zasłynęła ze swojej wszechstronności oraz fenomenalnego stosunku jakości do cen. Została założona ponad 30 lat temu przez Johanna „Big Johna” Scheiblhofera. Mimo stosunkowo krótkiej historii do tej pory wina określonej marki zdobyły ponad 300 medali. Obecnie o rodzinne tradycje dba syn twórcy firmy, Erich.

Wina z Austrii wytyczają nową drogę i jakość w branży winiarskiej. Ich złożony smak i aromat wynikający z unikatowego terroir z pewnością przypasuje zarówno osobom sięgającym po wino do obiadu, jak i wybitnym smakoszom. Naszykuj trybuszon i zamów swoją butelkę już teraz.

Sprawdź wina austriackie w naszym sklepie.