Wine Express - Wina z Chile - Sklep z winami

Chile jest dziś 7 producentem i 5 eksporterem wina na świecie, nic więc dziwnego, że także u nas styl win chilijskich należy do najbardziej rozpoznawalnych. Nie każdy wie jednak, że chociaż historia winiarstwa sięga tam XVI wieku, to rozwój nowoczesnego przemysłu w tej dziedzinie nastąpił tam dopiero na przełomie lat 80 i 90tych XX w. 

 
Źródła błyskawicznego sukcesu win z Chile
 
Jak doszło do tego, że w trzy dekady Chile podbiło rynki światowe, konkurując z takimi potęgami jak Francja czy Włochy? Przyczyn jest kilka, do najważniejszych należą uwarunkowania geograficzne, entuzjastyczne podejście chilijskich winiarzy do nowoczesnych rozwiązań oraz stałe warunki pogodowe gwarantujące powtarzalność win w kolejnych rocznikach.
 
Chile to jeden z najdłuższych krajów na świecie, rozciąga się wąskim pasmem mającym ponad 4 tysiące km pomiędzy chłodnymi wodami Oceanu Spokojnego na zachodzie a szczytami Andów na wschodzie. Wpływ oceanu i gór łagodzi gorący klimat. Kraj ten posiada jeden z pięciu ekoregionów śródziemnomorskich na świecie -charakterystyczne  umiarkowane zimy i suche lata dają idealne warunki do uprawy winorośli.
 
Izolacja i suchy klimat chronią chilijskie winorośle nie tylko przed chorobami grzybiczymi, ale i przed najgroźniejszym wrogiem - filokserą. Winna latorośl rośnie tu więc spokojnie na własnych korzeniach, nie ma konieczności szczepienia sadzonek jak ma to miejsce w Europie.
 
Zaskoczyć może skala upraw w Chile - małe winnice mają kilkadziesiąt hektarów, duże - kilkaset. Wiedza i doświadczenie miejscowych winiarzy są jednak nie do przecenienia. Są oni również znani z otwartości na nowe technologie i nowatorskie rozwiązania, dzięki czemu jakość win z tamtejszych upraw jest bardzo wysoka w stosunku do ceny, często nieporównywalnie wyższa w stosunku do win ze Starego Świata.
 
Wina z Chile - szczepy i regiony
 
Chile zasłynęło dzięki winom czerwonym; uprawia się tu przede wszystkim tradycyjne szczepy europejskie - Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Pinot Noir i Syrah. Ale wizytówką kraju stało się pochodzące z Bordeaux Carmenere, które doskonale udaje się w tutejszym klimacie. Oczywiście znajdziemy także świetne wina białe  z Chile, najpopularniejsze będą zrobione z Chardonnay i Sauvignon Blanc.
 
Spośród ogromnych przestrzeni rozpiętych pomiędzy oceanem a górami do uprawy winorośli nadaje się tylko środkowa część kraju. Podzielono ją na 3 strefy, w których mieści się 13 regionalnych apelacji:
 
- przybrzeżną (Costa), z największym wpływem Oceanu Spokojnego i zimnego prądu morskiego Humboldta
- górską (Andes) obejmującą uprawy u podnóży Andów, znajdziemy tu najwięcej cech klimatu kontynentalnego
-  pośrednią (Entre Cordilleras), znajdującą się pomiędzy Andami a niższym pasmem gór biegnącym wzdłuż wybrzeża; tu chłodne oceaniczne powietrze dostaje się tylko dolinami rzek.
 
Wina z naszej listy pochodzą przede wszystkim z prowadzonej od 5 pokoleń przez tę samą rodzinę winnicy Casa Silva z Doliny Colchagua. Ich wina to efekt przekazywanej i doskonalonej przez dziesięciolecia sztuki winiarskiej, uhonorowanej w prestiżowym konkursie Wine & Spirit Competition w Londynie tytułem "Best South American Producer". W portfolio Casa Silva znajdziemy zarówno potężne bleny Bordeaux i mistrzowskie Carmenere, jak i lekkie Pinot Noir i Sauvignon Blanc z winnic u samych wybrzeży Oceanu Spokojnego.
 
Chile to kraj ogromnej geograficznej różnorodności, która znajduje swoje odbicie w bogactwie stylów produkowanych tam win. Wybierz się w podróż przez zapierające dech w piersiach krajobrazy tej odległej krainy z kieliszkiem dobrego wina w ręce.