Wine Express - Wina z Portugalii - Sklep z Winami

Portugalia to mały kraj winiarski wciśnięty pomiędzy chłodny Ocean Atlantycki na zachodzie i łańcuchy górskie tworzące naturalną granicę z Hiszpanią na wschodzie. Właściwie cała powierzchnia Portugalii podzielona jest na regiony winiarskie, które – dzięki położeniu gograficznemu – cechuje niezwykła różnorodność. Drugim, obok terroir, bogactwem tego kraju jest ogromna liczba miejscowych, najczęściej endemicznych odmian winorośli.

 

 

Oznaczenia na etykietach win portugalskich

 

System klasyfikacji win z Portugalii dzieli się na trzy podstawowe kategorie, przypominające nieco system znany nam z Włoch czy Hiszpanii. Najwyższą kategorią są wina oznaczone jako DOP lub DOC (Denominação de Origem Protegida lub Denominação de Origem Controlada), co oznacza kontrolowane oznaczenie pochodzenia i jest kategorią win jakościowych. Następnie wyróżniamy etykiety IGP (Indição Geográfica Protegida), czyli wina regionalne. Najniższą, choć zyskującą ostatnio sporą popularność kategorią są wina stołowe, które oznacza się po prostu jako Vinho.

 

 

Klimat i rejony winiarskie Portugalii

 

Portugalię, leżącą w strefie podzwrotnikowej, możemy w dużym uogólnieniu podzielić na trzy podstawowe zony; tam, gdzie wpływ Oceanu Atlantyckiego, którego zimne wody obmywają długą linię brzegową kraju, jest największy, klimat określamy jako nadmorski, od chłodnego po umiarkowany. Wina potrafią być tu bardzo orzeźwiające, z urzekającymi słonymi niuansami. Dalej w głąb lądu panują warunki typowe dla kliamtu kontynentalnego, jest o wiele bardziej sucho, znacznie wyższe są też temperatury. Na wschodzie, przy granicy z Hiszpanią panuje oczywiście chłodny i surowy klimat górski.

 

Pod kątem regionów winiarskich Portugalię najłatwiej podzielić na część północną, centralną i południową. Do najważniejszych regionów północy należy Vinho Verde, gdzie produkuje się przede wszystkim lekkie, orzeźwiające białe wina oraz dwa regiony specjalizujące sie w winach czerwonych – Dolina Douro i Dão. W Douro Valley królują szczepy Touriga Nacional, Touriga Franca i Tinta Barroca, trzy podstawowe odmiany używane do produkcji Porto, które pochodzi właśnie z tego regionu. Zbierane w dolinie winogrona są spławiane rzeką Douro do miasta Porto, gdzie przetwarza się je i poddaje starzeniu zgodnie z wielowiekową tradycją. Porto jest najbardziej rozpoznawalnym produktem eksportowym Portugalii, ale z regionu Doliny Douro pochodzą także doskonałe czerwone wina wytrawne produkowane z tych samych odmian winorośli. Głębokie, o miękkich taninach i wysokiej koncentracji określane sa przez niektórych jako łączące najlepsze cechy topowych win z Hiszpanii i Francji.

 

W centrum kraju tereny są nieco bardziej nizinne, tu leżą regiony Tejo i Lisboa. Panuje duże nasłonecznienie i łagodny morski klimat. Wina z Tejo uważane są za nieco bardziej eleganckie, ale to w okolicah Lisbony produkuje się niezwykle owocowe, nizobowiązujące wina, które podbijają serca konsumentów w całej Europie. Na południu Portugalii leżą trzy bardzo ciekawe regiony; pierszy to półwysep Setubal, sławny ze względu na doskonałe Castellao z apelacji Palmela DOC oraz drugie po Porto wzmacniane wino portugalskie – białe Moscatel de Setubal, które może z powodzeniem starzeć sie przez dziesięciolecia. Drugim jest położony najbardziej na południe region Algarve, słynący z przepięknych plaż i formacji skalnych. Pomiędzy nimi znajduje się cieszący się doskonałą renomą region winiarski Alentejo. Dzięki dużej powierzchni i zróżnicowanemu krajobrazowi jest on niezwykle bogaty w odmienne terroir. Najpopularniejsze szczepy to Aragonez, Trincadeira i Castelao, ale zainteresowanie winami z tych okolic, które stale zwiększa się od ponad 20 lat, zbiegło się w czasie z coraz szerszymi nasadzeniami odmian międzynarodowych, takich jak Syrah czy Alicante Bouchet.

 

Portugalia oferuje wina różnorodne i bardzo ciekawe, także ze względu na duży udział endemicznych odmian. Jednak nieznane nazwy na etykietach, a także upodobanie do korzystania z nazw regionalnych (jeden szczep może mieć w rozmaitych zakątkach Portugalii zupełnie inne nazwy, wystarczy przywołać choćby znane z Hiszpanii Tempranillo, które znajdziemy tu zarówno pod nazwą Tinta Roriz, jak i Aragonez) sprawia, że wielu początkującym entuzjastom wina trudno ten kraj zrozumieć. Nie ma jednak powodu do obaw – Portugalia to niespotykana gdzie indziej w Europie relacja jakości do ceny, a jeśli przerażają Cię obco brzmiace nazwy na etykietach, poproś o pomoc specjalistę w Twoim sklepie!

 

 Wina z Portugalii.