Kania Vodka

Kania Vodka

Naszą pierwszą wódkę wyprodukowaliśmy ponad dziesięć lat temu z ziemniaków uprawianych w niewielkich gospodarstwach wokół Kania Lodge na Kaszubach. Był to prawdziwie rzemieślniczy wyrób. Do nawożenia pól wykorzystano naturalny nawóz, a ziemię uprawiano końmi. Całe rodziny zbierały potem ziemniaki ręcznie. W gorzelni sfermentowany zacier był destylowany tylko raz. Na prostych butelkach umieściliśmy etykiety z odmianą ziemniaka i rocznikiem. Żadne roczniki naszego rzemieślniczego trunku nie były takie same. I właśnie tego pragnęliśmy. Rzemieślniczego alkoholu odzwierciedlającego czas i miejsce. Przypominającego bardziej doskonałe wino dla smakoszy.

Oprócz marki Kania stworzyliśmy rzemieślniczą wódkę na eksport – nazwaliśmy ją Vestal, na cześć rzymskiej bogini czystości i ogniska domowego. Vestal świetnie spisała się na degustacjach i konkursach w Londynie, pokonując wiele znanych, najlepszych marek. Wkrótce potem zaczęliśmy sprzedawać ją w miejscach tak odległych jak Australia czy Malediwy. Następnie wprowadziliśmy Vestal do paryskiego hotelu Ritz i londyńskiego Savoya, miejsc zaskakująco wyjątkowych jak na zwykłego kaszubskiego ziemniaka. Rosnącą pozycję Vestal na międzynarodowym rynku zauważył kilka lata temu Halewood, jeden z największych brytyjskich producentów i dystrybutorów alkoholi. Złożono nam propozycję nie do odrzucenia i marka Vestal nie należy już wyłącznie do nas.

Za to Kania, która nazwę wzięła od naszego butikowego hotelu na Kaszubach, pozostała w rodzinie. Wciąż wprowadzamy innowacje. Oprócz dwóch stałych roczników ziemniaczanej wódki, zaczęliśmy również produkować trunek z Santini, odmiany żyta uprawianego na Pomorzu. Wódka starzona przez pięć lat w dębowych beczkach wcześniej używanych do produkcji sherry w Hiszpanii, okazała się niesamowita. Niedawno do sprzedaży trafiła limitowana edycja starzonego w dębowych beczkach trunku pod nazwą Kania. Z winogron uprawianych w naszej winnicy w Kania Lodge wyprodukowaliśmy również nasz pierwszy rocznik trunku przypominającego grappę, którego nazwaliśmu „Spirit of Kaszebe”. To pojedyncza, (bardzo) limitowana edycja zaledwie dwustu pięćdziesięciu butelek. „Spirit of Kaszebe” doskonale spisała się w degustacjach w ciemno w porównaniu do włoskiej grappy. Posiada piękny bukiet i daje przyjemną lepkość na podniebieniu.


Kania, „The spirit of Kaszebe”, destylat z winogron, 2020

Spirit of Kaszebe to unikatowy destylat wyprodukowany z kilku odmian ręcznie zbieranych winogron w winnicy Kania Lodge na Kaszubach, o owocowych nutach dobrej grappy. Destylacja odbywała się w miedzia..

195,00zł

Kania Santini, 2018

Wódka została  wyprodukowana z destylatu żytniego z pełnej słońca odmiany santini, w miedzianej kolumnie pracy porcjowej, w sposób rzemieślniczy, gdzie o charakterze finalnego desty..

87,00zł

Kania Brooke, 2019

Wyprodukowano ręcznie i z wielką troską, w miedzianej kolumnie, w 150-letniej gorzelni na Pomorzu. Ten, rzemieślniczy, sprzedawany w niewielkich partiach trunek pozostaje wierny smakom i tradycji daw..

97,00zł

Kania Miranda, 2015

Kania to tradycyjna "wódka", produkowana z pojedynczej odmiany ziemniaków Miranda i butelkowana na Pomorzu w małych partiach w unikalnym miedzianym kolumnowym urządzeniu destylacyjnym. W..

135,00zł

Kania Brooke Oak Aged, 2019

Wyprodukowana z ziemniaków odmiany Brooke, uprawianych na piaszczystych glebach Pomorza. Wyjątkowy kolor oraz dymne niuanse tego rzemieślniczego destylatu uzyskane zostały dzięki długiemu dojrz..

142,00zł

Kartonik na wódkę (czarny)

11,00zł

Kartonik na wódkę (naturalny)

11,00zł

Wyświetlono: 1 do 7 z 7 (1 stron)