Kania Vodka
Naszą pierwszą wódkę wyprodukowaliśmy ponad dziesięć lat temu z ziemniaków uprawianych w niewielkich gospodarstwach wokół Kania Lodge na Kaszubach. Był to prawdziwie rzemieślniczy wyrób. Do nawożenia pól wykorzystano naturalny nawóz, a ziemię uprawiano końmi. Całe rodziny zbierały potem ziemniaki ręcznie. W gorzelni sfermentowany zacier był destylowany tylko raz. Na prostych butelkach umieściliśmy etykiety z odmianą ziemniaka i rocznikiem. Żadne roczniki naszego rzemieślniczego trunku nie były takie same. I właśnie tego pragnęliśmy. Rzemieślniczego alkoholu odzwierciedlającego czas i miejsce. Przypominającego bardziej doskonałe wino dla smakoszy.
Kania, która nazwę wzięła od naszego butikowego hotelu na Kaszubach, pozostała w rodzinie. Wciąż wprowadzamy innowacje. Oprócz dwóch stałych roczników ziemniaczanej wódki, zaczęliśmy również produkować trunek z Santini, odmiany żyta uprawianego na Pomorzu. Wódka starzona przez pięć lat w dębowych beczkach wcześniej używanych do produkcji sherry w Hiszpanii, okazała się niesamowita. Niedawno do sprzedaży trafiła limitowana edycja starzonego w dębowych beczkach trunku pod nazwą Kania. Z winogron uprawianych w naszej winnicy w Kania Lodge wyprodukowaliśmy również nasz pierwszy rocznik trunku przypominającego grappę, którego nazwaliśmu „Spirit of Kaszebe”. To pojedyncza, (bardzo) limitowana edycja zaledwie dwustu pięćdziesięciu butelek. „Spirit of Kaszebe” doskonale spisała się w degustacjach w ciemno w porównaniu do włoskiej grappy. Posiada piękny bukiet i daje przyjemną lepkość na podniebieniu.