Chile
Pomyśl o winie z Chile. Kojarzy się tanio i wesoło. Tak rzeczywiście było w latach 90-tych, gdy nastąpił wyjątkowy wzrost eksportu i półki supermarketów w całej Europie zostały zalane chilijskimi Cabernet Sauvignon i Chardonnay. Ale czasy się zmieniają. Jakość zaczyna być równie ważna, co ilość. Wiele winnic produkuje mniej, ale za to lepszych jakościowo trunków. Wytwarzają mieszanki Cabernet Sauvignon z innymi gronami, takimi jak Sangiovese, Zinfandel i Syrah – często ze wspaniałymi rezultatami. Szczególnie interesujące wydają się niektóre z chilijskich Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Ich producenci zadają sobie wiele trudu, aby ustalić, gdzie najlepiej dojrzewają specyficzne grona i jakie są ich wymagania. Lepsze winnice wiedzą, że nie ma przyszłości w winach dla supermarketów i ciężko pracują zarówno w terenie w winnicach, jak i w samych winiarniach, aby wyprodukować wina jak najlepszej jakości. Wielu się to udaje. Kiedy amerykański magazyn winiarski Wine Spectator porównał ceny win Cabernet Sauvignon z Chile i Napa Valley w Kalifornii, które zdobyły powyżej 85 punktów w konkursach winiarskich, odkrył wstrząsającą różnicę cenową. Średnia cena butelki wina 85+ punktowego z Kaliforni wynosiła 77$. Średnia cena podobnie klasyfikowanego wina z Chile to tylko 27$.
- Winnica
- Casa Silva