Alberello - Słownik winiarski - Wine Express

Alberello

 

Metoda uprawy winorośli zwana “Alberello” wywodzi się z południowych Włoch, z Sycylii. Jest to jedna z najstarszych metod tradycyjnych, charakteryzująca się sposobem cięcia krzewu winorośli w kształcie charakterystycznego drzewka. Dzięki temu możliwe jest maksymalne wykorzystanie światła słonecznego i przestrzeni, a także łatwiejsza pielęgnacja winorośli.

Winogrodnik podcina krzew i podpiera pozostawione łozy w taki sposób, by uzyskać kształt parasolki. Pędy w metodzie Alberello nie potrzebują dodatkowych wsporników, jak w metodzie guyot, czy pergola, gdzie rozstawia się tyczki, by utrzymać krzewy w odpowiednim położeniu.

Dzięki zmniejszeniu powierzchni zajmowanej przez jeden krzew, metoda Alberello pozwala na gęściejsze nasadzenia i maksymalne wykorzystanie przestrzeni posiadłości. Ceną, jaką płaci za to producent jest całkowicie ręczna obsługa krzewu - na każdym etapie wzrostu, aż do zbiorów, które również odbywają się bez udziału maszyn.

Metoda Alberello stosowana jest dziś raczej w regionach, gdzie cenione są tradycyjne praktyki rolnicze i gdzie uchodzi za część dziedzictwa kulturowego. W regionach, gdzie była niegdyś zalecana - w miejscach z niską liczbą opadów, a dużą ilością światła słonecznego, a także takich, gdzie istnieją ograniczenia przestrzeni - zastąpiono ją nowoczesnymi metodami uprawy winorośli.