Metoda szampańska - Słownik winiarski - Wine Express

Metoda szampańska

Pierwszym etapem produkcji wina jest zbiór winogron. Te przeznaczone do produkcji metodą tradycyjną, czyli szampańską - są zbierane ręcznie i również ręcznie selekcjonowane. Do wina trafią tylko określone grona - o tym samym stopniu dojrzałości i zdrowe.

Kolejny etap, to wytłaczanie soku z gron i pierwsza fermentacja, której efektem jest jeszcze wino niskiej jakości. Jego ważną cechą jest wysoka kwasowość, która w produkcie finalnym zapewni winu świeżość. Gdy wina z wszystkich gatunków (w przypadku szampana: chardonnay, pinot noir, pinot meunier) przejdą etap fermentacji - winemaker rozpoczyna proces ich mieszania. To kolejny precyzyjny etap decydujący o ostatecznym smaku wina. Assemblage, bo tak brzmi nazwa procesu po francusku, nadaje winu odpowiednią charakterystykę smakową. 

Po wymieszaniu wina trafia ono do butelek i po dodaniu do nich liqueur de tirage (mieszanki drożdży i cukru) rozpoczyna się druga fermentacja, której efektem jest musowanie wina. Drożdże przerabiają cukier w reakcji, która uwalnia gaz - CO2. Zamknięte w butelce bąbelki wysycają wino i zapewniają szampańskie wrażenia podczas picia gotowego wina. A smak wina, które leżakuje na drożdżach jeszcze kilka miesięcy, a nawet lat - staje się wysublimowany, elegancki i wyjątkowy. 

Po zamrożeniu i usunięciu osadów z butelek oraz uzupełnieniu ubytków spowodowanych ciśnieniem wina w butelkach - szampan jest ostatecznie zamykany, etykietowany i trafia na sklepowe półki, by cieszyć jego miłośników na całym świecie.

 

Wina produkowane metodą szampańską:

 

  1. Szampan - Francja, Szampania,
  2. Cava - Hiszpania, Katalonia,
  3. Franciacorta - Włochy, Franciacorta,
  4. Cremant – Francja,
  5. Sekt – Niemcy,
  6. Sparkling Wine - Nowy Świat.