Quinta do Infantado
Ta mała, rodzinna quinta niedaleko Pinhao uprawia grona do produkcji porto już od prawie 200 lat i produkuje własne porto od przeszło dwóch dekad. Ostatnio, tak jak wiele firm wytwarzających porto w Douro, zaczęła produkować eleganckie czerwone wina, za które region ten jest tak wychwalany – ich rocznik 2007 zdobył złoty medal na international wine challenge. Grona używane zarówno do produkcji porto jak i czerwonego wina są gniecione stopami w tradycyjnych lagares po tym, jak zostaną zebrane ręcznie ze stromych tarasów, prawie pionowo schodzących do rzeki Douro w okolicy Gontelho. Porto wytwarzane jest przez dodanie spirytusu z winogron do wina o wysokiej zawartości cukru, ponieważ już po kilku dniach zatrzymuje się jego fermentację (w przypadku normalnych win fermentacja trwa 20 i więcej dni).
Wytwarzane z kilku różnych odmian lokalnych gron z tradycyjnej winnicy w Douro nasadzonej z różnych mieszanek. Wytrawne, pełne i owocowe wino, które ukazuje złożony aromat. Na pod..
Wyprodukowane z mieszanki gron Touriga Franca, Touriga Nacional oraz Tinta Roriz uprawianych wyłącznie na terenie posiadłości, w słynnym Gontelho. Urzeka aromatem jeżyn, cynamonu, śliwki, cygaro, czek..
Jest to współczesna wersja wiekowego porto. Zamiast butelkować je po dwóch latach, tak jak ma to miejsce w przypadku porto z zadeklarowanym rocznikiem LBV jest trzymane w beczkach, aby d..
Wytwarzane z gron ze specjalnych parceli i pieczołowicie leżakowane w beczkach, jest to porto tawny, jednak dużo bardziej złożone i bardziej pełne smaków...
Najbardziej podstawowe porto – ruby – wytwarzane jest w stalowych baniakach i butelkowane od razu do doraźnego, przyjemnego popijania.
Leżakowane w dębowych beczkach i butelkowane w 2007 roku, to dziesięcioletnie porto ma bogatą pełnię smakową i wspaniale nadaje się do picia po wystawnej kolacji.
Jest to najstarsze porto na naszej liście. Dojrzewało, aby osiągnąć aksamitnie soczystą głębię. Idealne na tę specjalną okazję.
Leżakowane w dębie, aby nadać mu lekko brązowego koloru od którego bierze swoją nazwę. Ma przyjemny bukiet suszonych owoców i przypraw na podniebieniu. Pasuje dobrze do miękkich ser&oacu..
To wytrawne białe porto jest wspaniałe jako aperitif, samo w sobie albo zmieszane z tonikiem i kostkami lodu.