Prosecco i truskawki
- 2022-08-21
Prosecco i truskawski
Komu zawdzięczamy Prosecco
Prosecco, to białe, musujące wino z północy Włoch, z regionu
Wenecji Euganejskiej i Friuli - Wenecji Julijskiej. Powstaje na wzgórzach
pomiędzy stolicą regionu - Valdobbiadene, a miejscowością Conegliano w
prowincji Treviso. W roku 2009, po 10 latach starań, wzgórza te zostały wpisane
na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Niektóre z nich wznoszą się niemal pionowo w górę, co zmusza
winiarzy do całkowicie ręcznej uprawy winogron. Ta bardzo trudna praca wynagradzana
jest jednak wyjątkową jakością win. Przykładem takiej winnicy jest posiadłość
Andreola w regionie Valdobbiadene. Ich Prosecco Superiore DOCG, Brut, „Vigneto Dirupo” to bardzo eleganckie i niespotykanie owocowe wino.
Prosecco z prosecco
Winogrona, z jakich wytwarzane jest Prosecco to prosecco - poza
regionem funkcjonujące pod nazwą glera. Jest to gatunek winogron, który
najlepiej sprawdza się w winach musujących. Choć wykorzystywany jest również do
produkcji Prosecco fermo, czyli spokojnej wersji tego wina. Jest ono jednak
raczej rzadkie i poszukiwacze ciekawostek degustacyjnych muszą go szukać w
samych Włoszech.
W Prosecco mogą się znaleźć również inne winogrona (do 15%):
bianchetta, verdiso i perera.
Prosecco powstaje w kilku wersjach, jeśli chodzi o ciśnienie w
butelce i nasycenie CO2. Najmocniej musujące jest spumante (min. 3,5
Bara). Nieco mniej bąbelków będzie w wersji frizzante, która zamykana jest pod
ciśnieniem max. 3 Bary.
Bąbelki w
winie Prosecco powstają w sposób naturalny. Dwutlenek węgla dostaje się do wina
metodą Charmata (w odróżnieniu do metody tradycyjnej stosowanej przy produkcji
np. szampanów). Polega ona na poddaniu wina drugiej fermentacji przez dodanie
drożdży i cukru w stalowych, szczelnych kadziach i przepompowaniu wina do
butelek pod ciśnieniem.
Prosecco nie musi leżakować. To jego największy atut - świeżość.
Same zalety
Zastosowanie metody Charmata, lub jak nazywają ją Włosi - metodo
Prosecco oraz brak konieczności przechowywania butelek latami w piwnicach
powoduje, że Prosecco jest winem mniej więcej połowę tańszym od szampanów -
przy zachowaniu euforycznego wpływu bąbelków na osoby pijące. Ta ostatnia
właściwość win musujących została potwierdzona badaniami naukowymi.
To sprawiło, że Prosecco bardzo szybko “zalało” cały świat. Jego
butelki otwierane są przy wielkich okazjach, wznosi się nim toasty i towarzyszy
nam na co dzień i od święta. Mało kto o tym wie, ale Prosecco podano na
początku przyjęcia rozpoczynającego prezydenturę Baracka Obamy. To ogromna i
odważna zmiana zasad, ale Prosecco zasłużyło na nią w pełni.
Pułapki Prosecco
Czytając
etykietę Prosecco musimy być przygotowani na pewne pułapki. Otóż najbardziej
słodkie wino będzie miało oznaczenie “dry”. Wino z nieco mniejszą zawartością
cukru kwalifikowane będzie jako “extra-dry”, a na wytrawnym Prosecco
odnajdziemy napis “brut”. To nieco inne oznaczenia niż w winach spokojnych i
warto je zapamiętać.
Mrożone truskawki
Prosecco zwykle jest winem owocowym, kwiatowym. Wyróżniające się
nuty smakowe to jabłka, gruszki, świeże owoce. Być może dlatego tak łatwo
wyobrazić sobie kieliszek Prosecco z mrożoną truskawką. To połączenie, niegdyś
symbol elegancji w parze z szampanem - dziś jest częstym gościem na spotkaniach
towarzyskich. Prosecco jest dobrym, musującym winem w świetnej cenie i to
sprawiło, że świat je pokochał. Tradycja tworzenia Prosecco sięga XIX w. ale i
dzisiaj kolejne pokolenia winiarzy produkują radość w kieliszkach. Rodzina
Fabiano, z ich winem o nazwie upamiętniającej uliczkę, gdzie rozpoczynali
produkcję Prosecco, Castello Sestiere 4357 - jest tego świetnym przykładem.
Z truskawkami, czy też bez nich - Prosecco pozwala celebrować ważne chwile w elegancki sposób i sprawia, że patrzymy na świat przez bąbelki. Sprawdza się jako aperitif, jako baza do różnych koktajli, można je łączyć z lekką, letnią kuchnią. Dobrze podkreśla smak owoców morza, warzyw i owoców oraz białych mięs. Ważne jest, by podawać je w bardzo niskiej temperaturze. Najlepiej smakuje, gdy ma 6-8o C. I tu znowu z pomocą przychodzą nam truskawki, bo gdy wino ma zbyt wysoką temperaturę - nie chcemy go rozcieńczać lodem. Lepiej wtedy wrzucić do niego mrożoną truskawkę.
Przeczytaj także pozostałe wpisy z naszego bloga:
TYPY WIN MUSUJĄCYCH: METODA TRADYCYJNA I METODA CHARMATA
FENOMEN DOLINY NAPA SKĄD POCHODZĄ NAJLEPSZE WINA W KALIFORNI?
JAK WYBRAĆ WINO NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA?
FILOKSERA. JAK ROZWÓJ TRANSPORTU MORSKIEGO NIEMAL ZNISZCZYŁ UPRAWĘ WINOROŚLI WŁAŚCIWEJ.
WYBIERAMY WINO - KOREK, CZY ZAKRĘTKA?
VINHO VERDE - ZIELONY SKARB PORTUGALII