Jajko i wino - skomplikowana para
- 2023-04-02
Jajko i wino - skomplikowana para
Święta w Polsce są tradycyjnie pełne kulinarnych atrakcji. Wielkanoc to przede wszystkim jajka - symbol nowego życia. Na twardo, na miękko, w sałatce, faszerowane - sposobów na podanie jajka jest mnóstwo. Gdybyśmy mieli postawić na świątecznym stole wino do czystego jajka na twardo - byłoby to trudne zadanie. Jajko to białka i żółtko, które zawiera w sobie sporo tłuszczu i minerałów. przez co zmienia odczuwanie smaku. Niewiele win potrafi sobie poradzić z taką barierą. Na szczęście jajka na stół trafiają w bardzo wymyślnych konfiguracjach i przy łączeniu z winami możemy się skupić na dodatkach do jajek, a nie tylko na samych jajkach. Na pewno powinno to być wino o wysokiej dośś rozwinięte i złożone, i orzeźwiające, a jeszcze lepiej, jeśli będzie musujące. Szampan, Cava, czy inne wina msusujące metody tradycyjnej idealnie dopasują się do tłustego majonezu, ostrego chrzanu, czy tuńczykowego nadzienia w jajku.
Wielkanocne śniadanie trwa cały dzień
Świętowanie rozpoczynamy śniadaniem, na które podawany jest tradycyjnie żur lub biały barszcz. Obie te zupy są kwaśne i ponieważ są zupami - możemy nie podawać do nich wina. Jeśli jednak ktoś będzie chciał się pokusić o ich pairing z winem - polecamy wina typu sherry. Ich intensywność i lekko utleniona nuta poradzą sobie z lekko kwaśnym smakiem obu zup.
Innym sposobem rozpoczęcia śniadania jest podanie aperitifu - wytrawnego wina musującego, które towarzyszyć nam będzie w pierwszej części świątecznego śniadania.
Po zupach na stole pojawiają się zimne przekąski z jajek, mięsa i wędliny. I znów mamy tu dwa wyjścia, jeśli chodzi o wino. Możemy pozostać przy winach musujących, ale możemy też otworzyć wino czerwone. Najlepiej z delikatną taniną, owocowe i gładkie, np. Valpolicella lub dobry pinot noir. Będzie to naturalne połączenie dla mięs, pieczonych i wędzonych wędlin oraz pasztetów. By było takie również dla potraw z jajek - wystarczy podać na stół owocowe dodatki - sos żurawinowy, galaretkę porzeczkową, chrzan z buraczkami. Zgodnie z zasadą łączenia potraw z winem - wino dobieramy do sosu i w ten sposób czerwone wino na wielkanocnym stole jest jak najbardziej uzasadnione.
Desery i ciasta
Podczas świąt nie ma litości - po mięsach nadchodzi czas na desery. Babka Wielkanocna, sernik, mazurki - eksplozja słodyczy, którą powinniśmy połączyć z podobną słodyczą w winie. Gdy deser jest słodszy od wina - to drugie gaśnie, staje się kwasowe i traci swój charakter.. Świetnie sprawdzają się do ciast i deserów wina słodkie musujące. Warto poszukać też wina “late harvest”, czyli z późnego zbioru. Ich słodycz jest bardzo dobrze zbalansowana kwasowością, a aromaty wyjątkowo intensywne. W połączeniu z świątecznym sernikiem (z rodzynkami lub bez) - będą fantastycznym zwieńczeniem pierwszego dnia świąt. Warto także pamiętać o porto, które zależnie od koloru lub stylu, doskonale uzupełnią smak deserów mlecznych, bakaliowych, a nawet czekoladowych.
Drugi dzień świąt zaczyna się wodą
Drugi dzień Wielkanocy rozpoczyna się - zgodnie ze starym zwyczajem - wodą. Laną po wszystkim i po wszystkich w dużych ilościach. Taka poranna gonitwa poprawia apetyt i znów siadamy do stołu.
Na śniadanie pojawiają się podobne potrawy, jak dnia poprzedniego, więc i wino może być to samo. Natomiast popołudniowy posiłek często jemy albo z rodziną lub znajomymi, którzy nas odwiedzają, albo sami wybieramy się w gości, by trochę odetchnąć od świątecznej krzątaniny. Pamiętajmy, że warto mieć odłożoną przynajmniej jedną butelkę wina na prezent dla gospodarzy. Może to być jedna z butelek, które wybraliśmy na nasze święta, ale można też wybrać coś poważniejszego, z gatunku win kontemplacyjnych. Może gospodarze tak zachwycą się winem, że zapomną na chwilę o podawaniu kolejnych potraw?
Przeczytaj także pozostałe wpisy z naszego bloga:
TYPY WIN MUSUJĄCYCH: METODA TRADYCYJNA I METODA CHARMATA
FENOMEN DOLINY NAPA SKĄD POCHODZĄ NAJLEPSZE WINA W KALIFORNI?
JAK WYBRAĆ WINO NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA?
FILOKSERA. JAK ROZWÓJ TRANSPORTU MORSKIEGO NIEMAL ZNISZCZYŁ UPRAWĘ WINOROŚLI WŁAŚCIWEJ.
WYBIERAMY WINO - KOREK, CZY ZAKRĘTKA?
VINHO VERDE - ZIELONY SKARB PORTUGALII